In dit middagsymposium gaan we een ingewikkeld thema praktisch en concreet benaderen. De-escaleren is meer dan een interventie. Het is cultuur in denken en doen. Hoe ziet dit er eigenlijk uit in de praktijk van alle dag? Wat zijn belangrijke elementen om aan te denken vanuit het perspectief van de opgenomen cliënt? Wat kunnen we leren van good practices? Hoe hebben anderen de transitie voor elkaar gekregen? En hoe kunnen we hier overstijgend naar kijken? Een middag met veel praktijkervaringen om geïnspireerd mee aan de slag te gaan, op weg naar een de-escalerende cultuur.
13.30: De-escalatie en dwangreductie: de ‘De-escalatie piramide’ en wat dit ons gaat helpen Dr. Petra Schaftenaar en Minco Ruiter, auteurs van het boek ‘De-escalatie en dwangreductie’. Beide
auteurs hebben een brede werk-, trainings- en onderzoekservaring in de (forensische) ggz en
jeugdzorg. Petra Schaftenaar doet dit inmiddels vanuit haar bedrijf Metis Zorg. Minco Ruiter werkt
ook als zelfstandige: Aansluiten & Afstemmen is zijn bedrijf.
In deze presentatie lichten we onze ‘De-escalatie Piramide’ toe en werken we de vier verschillende fasen hiervan uit: Verbinden, Voorkomen, Verlichten en Reflecteren.
14.00: ‘Jij maakt het verschil’ Perspectief van een ex-cliënt Arina Versluis, ervaringsdeskundige, werkzaam bij Arkin, Mentrum, GGZ instelling Amsterdam.
Hoe is het om gedetineerd en opgenomen te zijn? Wat is belangrijk in zulke situaties, wat helpt en wat niet? Arina neemt ons mee in haar ervaringen.
14.20: Good practice: een transitie binnen JeugdzorgPlus Mariam Kharrat en Raymond Linger, pedagogisch medewerkers, werkzaam bij ‘groep Cruijff’ (JeugdzorgPlus) van Levvel, instelling voor jeugdhulp in Amsterdam.
Mariam en Raymond vertellen hun persoonlijke ervaringen met de grote veranderingen binnen JeugdzorgPlus van de afgelopen jaren en hoe zij dit als team gedaan hebben. Hierbij werd onder andere afscheid genomen van de separeer, maar ook van grootschalige voorzieningen en zoveel mogelijk van geslotenheid.
14.45: Pauze
15.00: Good practice: de transitie van een forensisch psychiatrische gehandicaptenzorg afdeling Joris Engbers, regie ondersteuner en Douwe van der Meiden, teamcoach, beiden zijn werkzaam bij de forensische kliniek Berkelland van Trajectum (zorg voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking), in Rekken.
Joris en Douwe hebben beiden de omslag in het werken op hun eigen afdeling van heel dichtbij meegemaakt en deels zelf in gang gezet. Hoe kom je van een zeer beheersmatig naar een relatie gestuurde FHIC-afdeling?
15.25: Theoretische omlijsting: Successen en mogelijkheden gerelateerd aan de De-escalatie Piramide Dr. Petra Schaftenaar en Minco Ruiter, auteurs van het boek ‘De-escalatie en dwangreductie’. Beide auteurs hebben een brede werk-, trainings- en onderzoekservaring in de (forensische) ggz en jeugdzorg. Petra Schaftenaar doet dit inmiddels vanuit haar bedrijf Metis Zorg. Minco Ruiter werkt ook als zelfstandige: Aansluiten & Afstemmen is zijn bedrijf.
We reflecteren op de succesvolle ervaringen die de revue hebben gepasseerd. Hoe kunnen we deze good practices zien vanuit ons concept van de De-escalatie piramide. Op welk niveau vonden de veranderingen plaats? Welke lessen vallen hieruit te trekken voor andere afdelingen? Is er een balans te vinden tussen gemene delers en eigen op maat invullingen?
UPDATE: Informatie betreft het coronavirus in relatie tot onze congressen.
Voor zakelijke congressen leek er zicht te zijn op uitzondering van de regel voor groepsgrootte van maximaal 30 personen (met inachtneming van 1,5 mtr afstand, gebruik van mondkapje en overige hygiënemaatregelen), maar dit is helaas niet het geval. Voorlopig zijn de huidige maatregelen om het coronavirus tegen te gaan van kracht en zijn wij genoodzaakt om de organisatie van congressen verder aan te passen op de mogelijkheden.
De programma’s voor de komende congressen zullen om deze reden plaatsvinden op een alternatieve locatie zonder fysieke deelnemers. Deelnemen kan dan online via livestream.
Naast veiligheid heeft dit ook nog als voordeel dat u geen reistijd heeft en toch uw registratiepunten kunt halen. Maar ook dat u, wanneer u verkoudheidsklachten heeft of in quarantaine zit, veilig kunt deelnemen aan het congres.
De online livestream organiseren wij voor u met Zoom Webinar. Voor online deelnemers is het mogelijk om vragen te stellen aan de spreker op het podium. Vragen van online deelnemers vanuit huis, praktijk of kantoor kunnen gesteld worden aan de spreker via Q&A. Naast de spreker(s) op scherm, zijn ook de powerpoints zichtbaar.