020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

De ervaring van autisme!

13 april 2023

Bildung City, Amsterdam

€ 325,00 excl. BTW
De laatste jaren is er in de hulpverlening voor autisme veel aandacht voor de informatieverwerking in het brein en cognitieve behandelmogelijkheden. Inmiddels weten we echter uit ervaring ook dat het ‘ervaringsleren’ (het leren door het ervaren, dus het beleven van sensaties, emoties en handelingen) een grote bijdrage kan leveren. Daarom is er in dit congres speciaal aandacht voor het ervaren van autisme, zowel wat de mensen met autisme zelf daarin kunnen leren, maar juist ook de professionals en alle andere betrokkenen.

Zo wordt ingegaan op het autistische lichaam en het belang van het ervaren van het lichaam door bijvoorbeeld fysiotherapie. Dit kan helpen bij slaapproblemen en sociale interacties om depressie tegen te gaan. Verder is er aandacht voor schematherapie met praktijkvoorbeelden van ervaringsgerichte technieken en persoonlijkheidsontwikkeling bij mensen met ASS.

Ook is er aandacht voor de behandelaar zelf: hoe wordt deze ervaren door de persoon met autisme? Hoe stelt u zichzelf op als therapeut; directief of veel vragen stellen, en welk effect heeft dat op uw cliënt? De diverse communicatiestijlen passeren de revue en worden ondersteund door een acteur, waardoor u het meteen zelf kunt beleven!

Het wordt steeds meer duidelijk dat bij de verwerking van informatie de ervaring in het lichaam een belangrijke rol speelt, aangestuurd door het autonome zenuwstelsel met primaire reflexen. Wat dit betekent en hoe u dat ervaart, dat hoort u op dit congres. Juist omdat ervaringsleren zo centraal staat, zullen we niet alleen kennis delen, maar u juist uitnodigen zelf te ervaren. Zo nodigen we u uit om de interactie aan te gaan met een naaste van een zoon met autisme en zijn verhaal echt binnen te laten komen én krijgt u een kleine demonstratie van hoe kunst (muziek en theater) kan worden ingezet om geleerde informatie echt binnen te laten komen bij mensen met autisme. U zult dus niet alleen cognitief, maar ook via allerlei andere ervaringen geprikkeld worden, om zo de opgedane kennis ook op doeltreffende wijze in de praktijk te brengen.

Lees meer over de verschillende lezingen in het programma op de congreswebsite www.autismesymposium.nl.