020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

Webinar Begeleiden van ouders in opvoeding

18 september 2020

Logacom Online

€ 105,00 excl. BTW

Webinar Begeleiden van ouders in opvoeding

Je kan meer met ouders!

Meta Kuipers

Meer informatie? Ga naar www.webinar.logacom.nl/webinar-begeleiden-van-ouders-in-opvoeding

Iedereen die met ouders werkt, intensief of zijdelings herkent de vraag: Hoe geef ik ouders advies over de aanpak van hun kind waar ze echt wat mee gaan doen? Advies dat aansluit bij hun vraag en mogelijkheden én bij hun kind? Dit webinar geeft je hiervoor hele praktische handvatten.

Zo’n advies geven lukt door niet het kind maar de ouder centraal te stellen. Ook al zie jij als professional, vanuit jouw afstand helder wat het kind nodig heeft: de uitdaging is om dat los te laten. De eerste stap is de ouder echt te willen begrijpen: wat maakt dat het niet lukt aan te sluiten bij het kind? In de regel is het niet onwetendheid over opvoeden en opgroeien, maar iets in de ouder zelf wat zijn of haar zicht op het kind in de weg zit. Vanuit deze oudergerichte basishouding bouw je samen aan een praktisch, gelijkwaardig en plezierig advies.

In dit webinar wordt oudergericht samenwerken heel concreet gemaakt. Het eerste uur worden de uitgangspunten en de belangrijkste ingrediënten van oudergericht samenwerken geïntroduceerd en geïllustreerd door een casus uit de praktijk. In het tweede uur oefenen de deelnemers met een van de centrale instrumenten die ouders helpt hun kind weer te begrijpen, de sleutel in pedagogisch advies.


De basis onder dit webinar is de methodiek Oudergericht Pedagogisch Advies, van Sonja Ehlers en Meta Kuipers waarvan dit voorjaar de 4e druk al verschenen is en die zijn succes in de praktijk ruim bewezen heeft. Het boek is te bestellen op www.swpbook.com.
Het boek is niet inbegrepen bij deelname aan het webinar.
Voor wie?

Dit webinar is voor iedereen die vanuit zijn of haar beroep met ouders te maken heeft: wijkteams, jeugdzorgwerkers, opvoedbegeleiders, pleegzorgwerkers, pedagogen, maar ook pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, consultatiebureau en onderwijs.

Spreker

Meta Kuipers is orthopedagoog en GZ-psycholoog met jarenlange ervaring in het werken met gezinnen in de jeugdzorg en kinderbescherming. Ze is momenteel werkzaam als gedragswetenschapper bij de jeugdbescherming voor vluchtelingen. Daarnaast heeft ze een praktijk voor opvoedondersteuning.

Programma

13.15 - Inloop Meetingroom

13.30 - Opening Meta Kuipers.
Korte toelichting met belangrijke huishoudelijke mededelingen over Zoom.

13.35 – Oudergericht samenwerken
De uitgangspunten en de belangrijkste ingrediënten van oudergericht samenwerken worden geïntroduceerd en geïllustreerd door een casus uit de praktijk.

14.05 - Pauze

14.15 – Help de ouder het kind te begrijpen.
De deelnemers oefenen met een van de centrale instrumenten die ouders helpt hun kind weer te begrijpen, de sleutel in pedagogisch advies.

15.00 - Pauze

15.10 – Vervolg oefening
Ouder helpen een beeld van kind te maken en zich te verplaatsen in het kind.

15.45 – Terugkoppelen: wat werkt!
Tips en toelichting op maat.

16.15 - Afsluiting