Wat levert vijftig jaar autisme onderzoek en praktijkervaring op? In 1968 verscheen het eerste proefschrift over autisme in ons land. Sindsdien is de kennis over autisme enorm toegenomen. Wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkelingen van behandelmethoden en (h)erkenning van de maatschappij hebben daaraan bijgedragen. Deze middag gaan we in op welke impact dit heeft gehad voor mensen met autisme, wat zijn de verwachtingen voor de toekomst, maar ook, wat zijn de voor- en nadelen van de popularisering van autisme?
13.30 – Opening dagvoorzitter Jaap van der Meere, hoogleraar in de bio- en neuropsychologie van de ontwikkelingsstoornissen, Hoofdredacteur Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.
13.40 – Hulp: Autismezorg, van toen naar nu
Zelden heeft een psychiatrische stoornis zoveel aandacht gekregen, zowel wetenschappelijk als publiekelijk. Een zogenaamde ‘erkende’ stoornis, zonder dat we weten wat het precies is. Er heeft zich een scala aan behandelmethoden en zorgsystemen ontwikkeld. Nog steeds worden nieuwe behandelmethoden gelanceerd en talloze en uiteenlopende -autisme-steunpunten opgericht. Wat heeft dat opgeleverd?
Ina van Berckelaer-Onnes is orthopedagoog/GZ psycholoog en emeritus hoogleraar Universiteit Leiden.
14.20 – Hoop: Autisme, hoop voor de toekomst
Het hebben van autisme brengt vaak levenslange beperkingen met zich mee. De tijd dat daar niets aan te doen was, ligt gelukkig achter ons. Vanuit een wetenschappelijk perspectief maar met een praktische insteek wordt er een lans gebroken voor vroege herkenning en behandeling van autisme. Hoe eerder adequate hulp wordt geboden, hoe meer kans het kind met ASS en zijn/haar omgeving hebben op een hoopvolle toekomst!
Iris Servatius-Oosterling is GZ-psycholoog en onderzoeker en voorzitter landelijk expertise netwerk Autisme Jonge Kind (AJK).
15.00 – Pauze
15.30 – Hype: Een voorbeeld voor velen…
De verbeelding van autisme en vormen van moderne devotie
Van de Rainman tot Kees Momma, van Het Rosie project tot Greta Thunberg: de autist is in media en cultuur een rol gaan spelen in onze ervaring met autisme. Hoe heeft dat bijgedragen aan een beter begrip? Slaat de verbeelding soms op hol, overschaduwen de gehypte beelden over de autist de werkelijkheid?
Dr. Gerrit Breeuwsma is ontwikkelingspsycholoog en als universitair docent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
16.10 – Vragen en discussie
16.30 – Borrel
UPDATE: Informatie betreft het coronavirus in relatie tot onze congressen.
Voor zakelijke congressen leek er zicht te zijn op uitzondering van de regel voor groepsgrootte van maximaal 30 personen (met inachtneming van 1,5 mtr afstand, gebruik van mondkapje en overige hygiënemaatregelen), maar dit is helaas niet het geval. Voorlopig zijn de huidige maatregelen om het coronavirus tegen te gaan van kracht en zijn wij genoodzaakt om de organisatie van congressen verder aan te passen op de mogelijkheden.
De programma’s voor de komende congressen zullen om deze reden plaatsvinden op een alternatieve locatie zonder fysieke deelnemers. Deelnemen kan dan online via livestream.
Naast veiligheid heeft dit ook nog als voordeel dat u geen reistijd heeft en toch uw registratiepunten kunt halen. Maar ook dat u, wanneer u verkoudheidsklachten heeft of in quarantaine zit, veilig kunt deelnemen aan het congres.
De online livestream organiseren wij voor u met Zoom Webinar. Voor online deelnemers is het mogelijk om vragen te stellen aan de spreker op het podium. Vragen van online deelnemers vanuit huis, praktijk of kantoor kunnen gesteld worden aan de spreker via Q&A. Naast de spreker(s) op scherm, zijn ook de powerpoints zichtbaar.