020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

Het 5e Nationale RehabilitatieCongres

17 april 2013

Jaarbeurs, Utrecht

€ 295,00 excl. BTW


Maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen staat hoger dan ooit op de Nederlandse beleidsagenda. Politici en bestuurders zetten fors in op decentralisering, scheiden van wonen en zorg en ambulantisering om de zorgkosten in de hand te houden, en om participatie mogelijk te maken. Maar hoe bereiken we dat mensen met ernstige psychische aandoeningen niet alleen in de samenleving verblijven maar er ook echt deel van gaan uitmaken?

(Ex-)GGz-cliënten hebben dezelfde participatiewensen als andere burgers, maar hebben doorgaans veel meer moeite om hun wensen te realiseren. Bij velen is sprake van onvoltooide opleidingen, een marginale arbeidsmarktpositie en sociaal isolement. Bovendien hebben zij te kampen met afwijzende reacties van andere burgers, of de angst daarvoor. Terecht is stigmabestrijding als speerpunt in het Bestuurlijk Akkoord 2013-2014 gekozen. Maar daarmee zijn we er nog niet.

(Ex-)cliënten moeten primair op eigen kracht aan de samenleving kunnen deelnemen. Anderen kunnen hen wel ondersteunen: familie, vrienden, GGz-hulpverleners, maar ook arbeidsorganisaties, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en zorgverzekeraars. Maatschappelijke integratie is een missie die alleen kan slagen als alle partijen bereid zijn om kennis te delen en van elkaars ervaringen te leren.

Daarom luidt de centrale vraag van dit congres: maatschappelijk integreren, hoe kun je dat van elkaar leren?
- Professionals moeten leren goed te luisteren naar de participatiewensen en -ervaringen van cliënten.
- GGz-behandelaars en rehabilitatiewerkers moeten leren hun activiteiten op elkaar af te stemmen ten dienste van de participatiewensen van de cliënt.
- De GGz en andere maatschappelijke sectoren kunnen veel van elkaar leren over hoe ze samen het pad naar participatie voor cliënten kunnen helpen effenen. Wat kan de GGz bijdragen en waar zijn andere organisaties en burgers beter in?
- Hierbij zullen vooral GGZ en gemeenten een gezamenlijk leerproces moeten aangaan.
- En tenslotte kunnen we veel opsteken van inspirerende buitenlandse voorbeelden, bijvoorbeeld over stigmabestrijding en effectief participatiebeleid.

Douglas Bennett Award
Traditioneel is het Nationale congres het platform voor de uitreiking van de Douglas Bennett Award.Deze prijs is vernoemd naar Douglas Bennett, de in 1997 overleden Engelse psychiater die veel heeft betekend voor de rehabilitatiebeweging, niet alleen in Engeland maar in de hele wereld, niet in de laatste plaats in Nederland. Kijk hier voor de procedure

Posterpresentatie
De mogelijkheid om een congresvoorstel in te dienen is verlopen. Het is nog wel mogelijk om een posterpresentatie aan te vragen. Voor meer informatie of het indienen ervan kunt u hier het formulier invullen.

Kijk op de congreswebsite www.rehabilitatiecongres.nl voor meer informatie en het programma.