020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

MiddagSymposium Werken in de Wijk

6 juni 2016

Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht

€ 139,00 excl. BTW


Kanteling: Interdisciplinair samenwerken – gezonde wijk - interprofessioneel – een goede balans

Wijkgericht Werken is hot. In snel tempo ontstaan wijk- en buurtteams waarin professionals van diverse disciplines en afkomstig uit verschillende sectoren samenwerken om basisdienstverlening te realiseren. Het doel is om lokaal maatwerk te bieden. Waar nodig wordt aanvullende zorg ingeschakeld, vanuit de ggz, de verstandelijk gehandicaptenzorg of de verslavingszorg. Er ontstaan lokale netwerken met gezondheidspraktijken, vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven.

Tijdens dit MiddagSymposium wordt zoveel mogelijk ingegaan op tal van deze ontwikkelingen. Jean Pierre Wilken belicht onder meer de nieuwe samenwerkingsvormen die ontstaan zoals in buurt- en wijkteams waarin professionals interdisciplinair samenwerken. Professionals werken niet alleen als brede generalist, maar zijn tevens aanspreekbaar op specifieke deskundigheid. Ook is er aandacht voor de gezonde wijk. Maatschappelijk meedoen, sociale contacten, een zinvolle dagbesteding, het draagt bij aan ons welbevinden, aan onze kwaliteit van leven. We voelen ons niet alleen gezonder, maar zijn dat vaak ook.

Verder wordt ingegaan op interprofessioneel samenwerken in de wijk, toegespitst op ouderen. Enkele ervaringen uit een praktijkonderzoek worden aangehaald. Deze zijn gericht op een nieuw instrument waarmee interprofessionele teams de kwaliteit van hun samenwerking kunnen bewaken. Een ander belangrijk aandachtspunt is het samenspel tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Hoe voorkom je overbelasting en vind je de beste balans.

Aanleiding voor het MiddagSymposium is het Handboek Werken in de Wijk waarin deze ontwikkelingen worden belicht. Tevens bevat het boek basisinformatie die (aankomende) professionals kunnen gebruiken om te werken op basis van principes van de Kanteling. In een aantal hoofdstukken wordt ingegaan op basiskennis rond diverse doelgroepen (zoals mensen met psychische problematiek, verstandelijke beperkingen en niet aangeboren hersenletsel) en hoe te handelen in specifieke situaties (zoals schulden en huiselijk geweld).

Anne-Marie van Bergen, senior adviseur bij Movisie en mederedacteur van het boek, zal als middagvoorzitter fungeren. Dit symposium wordt ter gelegenheid van de publicatie van het Handboek Werken in de Wijk georganiseerd door SWP in samenwerking met de Regionale Werkplaatsen Sociaal Domein en Movisie.

Meer informatie, het programma, toelichting op de inhoud en achtergrondinformatie leest u ook in het online programmaboekje van het symposium op www.060616.logacom.nl.


PROGRAMMA
13.30 uur inloop met koffie en thee
14.00 uur Welkomstwoord en opening
Anne-Marie van Bergen, senior adviseur Sociale Zorg bij Movisie
14.05 uur Werken in de Wijk
Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht en lid kerngroep Landelijk Overleg Werkplaatsen Sociaal Domein
14.25 uur Aanbieding van het boek
Het boek Werken in de wijk geeft een actueel overzicht van de ontwikkelingen en bevat een schat aan kennis voor het werken in de directe leefomgeving van mensen.
14.30 uur De gezonde wijk. Samen werken aan sociaal en gezond
Aletta Winsemius, senior onderzoeker bij Movisie
14.50 uur Pauze
15.20 uur Interprofessioneel samenwerken rond ouderen in de wijk. Succesfactoren als handvat voor verbetering
Carolien Smits, Lector Innoveren in de Ouderenzorg bij het Kenniscentrum Gezondheid & Welzijn van hogeschool, Windesheim.
15.40 uur Samenspel tussen mantelzorg en professionals.
Wilco Kruijswijk, senior onderzoeker bij Movisie en tevens werkzaam voor het Expertisecentrum Mantelzorg. Ellen Witteveen is senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en docent Social Work.
16.10 uur Afsluiting en borrel

Deelnamekosten:
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 139,00 excl. BTW, dit is inclusief het Handboek Werken in de Wijk, consumpties en borrel na afloop.

Kortingen:
Meerpersoonskorting: bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.