020-320 33 64 | office@logacom.nl
Logacom congresorganisatie

MiddagSymposium Resultaten en ervaringen van de MultiDisciplinaire Aanpak++

7 april 2016

Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht

€ 149,00 excl. BTW


Stop de 'her-meldingen'

Nederlandse gemeenten maken zich op voor een verbetering van de aanpak van ernstig, acuut, (complex en langdurig) huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling. De MultiDisciplinaire Aanpak++ wordt regionaal doorgevoerd. Een van de belangrijkste doelen van de MDA++ is het doorbreken van de intergenerationele overdracht van geweld. Ondanks alle inspanningen komt geweld namelijk nog net zoveel voor als eind jaren negentig. Uit recent onderzoek van Movisie blijkt daarnaast dat bijna 60 procent van alle meldingen over huiselijk geweld die binnenkomen bij Veilig Thuis zogenoemde ‘her-meldingen’ zijn. Het geweld in deze gezinnen stopt niet. Terwijl soms tientallen hulpverleners bezig zijn met deze gezinnen. In verschillende regio’s wordt momenteel ervaring opgedaan met de MDA++ aanpak. Zorg, politie en justitie werken daar nauw met elkaar samen bij de vormgeving van de MultiDisciplinaire Aanpak Kindermishandeling (MDCK), de Centra Seksueel Geweld (CSG) en het Family Justice Center (FJC). Tijdens het MiddagSymposium Resultaten en ervaringen van de MultiDisciplinaire aanpak++ Stop de ‘her-meldingen’ wordt uitgebreid aandacht besteed aan de resultaten en bevindingen van deze aanpak. Wat zijn de successen? Waar kunnen we lering uit trekken? En hoe kan de aanpak in de rest van Nederland zo snel, efficiënt en daadkrachtig mogelijk worden doorgevoerd?

Doelgroep:
Professionals werkzaam in gemeente en wijk: leden sociale wijkteams, buurtregisseurs, huisartsen, GGD, onderwijs
Professionals werkzaam in justitiële domein: politie, officieren, rechters, veiligheidshuizen, reclassering
Hulpverleners in brede zin: jeugdzorg, maatschappelijke opvang, vrouwenhulpverlening, psychotherapeuten, GGZ, medische centra

Organisatie:
Het MiddagSymposium is ontwikkeld in samenwerking met Fier. De organisatorische verantwoordelijkheid is in handen van congresbureau Logacom in Amsterdam.

Een uitgebreide beschrijving, het programma en achtergrondinformatie leest u ook in het online programmaboekje van het symposium op www.070416.logacom.nl.

PROGRAMMA:

13.30 Inloop met koffie en thee

14.00 Opening door de dagvoorzitter
Linda Terpstra, directie Fier.

14.15 Family Justice Center, een nieuwe MultiDisciplinaire Aanpak
Gerrianne Rozema, directeur Veilig Thuis Midden-Brabant en projectleider Family Justice Center Midden-Brabant.
Het Amerikaanse model Family Justice Center werkt volgens het “one stop shop” principe. Gerrianne Rozema licht toe waarom dit model van meerwaarde is voor een integrale aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld.

14.45 Veel kleine verbeteringen maken samen het verschil
Anneke Jelsma, projectleider multidisciplinair centrum kindermishandeling Friesland (samenwerking Regiecentrum bescherming en Veiligheid Friesland, Fier, GGZ Friesland, Politie Noord-Nederland, Medisch Centrum Leeuwarden en Openbaar Ministerie Noord-Nederland).
Elke keer als er iets heel erg mis gaat, staat er wel ergens in Nederland een groep op met een petitie, een pleidooi voor een structuurwijziging, een voorstel voor nog meer toezicht, of een ‘we gaan hier van leren’ statement. Deze reacties kenmerken zich door grootse vergezichten en vergaande wijzigingen. Ze zijn vaak probleemgeoriënteerd, een benadering die meestal gepaard gaat met boosheid, diskwalificatie van de ander, en opwerpen van verdedigingslinies. Geen geschikt klimaat om oplossingen te vinden. Een MDA is gebaat bij een oplossingsgericht klimaat. Hoe dat wordt aangepakt in Friesland, en wat iedereen daaraan bij kan dragen, daarover vertelt Anneke Jelsma.

15.15 Theepauze

15.45 MDA ++: Van betekenis!
Maarten van der Gronde, gz-psycholoog Fier en behandelaar CSG Friesland.
Gerda de Groot, staf Fier en projectleider CSG Friesland.

In het gewenste perspectief van de MDA ++ past het realiseren van een landelijk netwerk Centrum Seksueel Geweld. Borging van de specifieke expertise is daarbij van groot belang: medisch-forensisch-psychologisch in een integrale samenwerking. Het MDA perspectief gekoppeld aan landelijke kwaliteitskaders voor de aanpak seksueel geweld: een verbinding die visie koppelt aan een concrete aanpak. Het CSG Friesland is een samenwerking van het Medisch Centrum Leeuwarden en Fier, in zeer nauwe afstemming met Politie Noord-Nederland, Regiecentrum Bescherming en Veiligheid Friesland, GGD Fryslân, Slachtoffer Hulp Nederland – Friesland.

16.15 Borrel


Deelnamekosten:
Het tarief voor deelname aan deze inspirerende middag bedraagt € 149,00 excl. BTW, dit is inclusief congresmateriaal, consumpties en borrel na afloop.

Korting:
Bij meerdere inschrijvingen vanuit één organisatie geldt meerpersoonskorting. Eerste deelnemer betaalt 100%, de tweede inschrijving krijgt 5% korting en de derde en alle volgende inschrijvingen krijgen 10% korting op congresdeelname. Voorwaarde is dat het factuuradres voor alle deelnemers gelijk is.

Aanmelden:
Voor dit symposium kunt u zich vooraf online aanmelden via de website, u ontvangt van ons daarvoor een factuur. Op uw inschrijving zijn de algemene voorwaarden van Logacom van toepassing. Als u wilt annuleren dan dient dit altijd per email of aangetekend schrijven te geschieden. De vier verschillende termijnen voor gedeeltelijke creditering van de deelnamekosten kunt u teruglezen in artikel 7 van de algemene voorwaarden.

Locatie:
Dit symposium wordt gehouden bij Bildung.city te Amsterdam-Duivendrecht (Spaklerweg 79, 1114 AE). Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de snelweg (A10, afrit S111), metro (halte Van der Madeweg) en trein (station Duivendrecht). Zie voor een uitgebreide routebeschrijving.